© Община Белоградчик

Подновена е оградата на училището, довършват се и градинките около сградата. Началното училище е осигурило за всички свои ученици учебни помагала, които ще бъдат предоставени безплатно. За работата на целия педагогически персонал са подсигурени лаптопи и телевизори в класните стаи. Осигурен е и съвременно оборудван компютърен кабинет. Във връзка с епидемичната обстановка, стриктно се спазват въведените противоепидемични мерки, осигурени са предпазни средства. Училището има план за работа в условията на Covid-19и готовност за работа и в електронна среда.

С първия училищен звънец на Новата учебна година, СУ „Христо Ботев“ ще посрещне 323 ученика от пети до дванадесети клас. 36 са учениците от пети клас, които за първи път ще прекрачат прага на средното училище. Паралелките от 5, 6 и 7-ми клас са общообразователни. Учениците от осмите и деветите класове са с насоченост в два профила: по една паралелка в 8-ми и една в 9-ти клас „Предприемачески профил” с интензивно изучаване на английски език и по една професионална паралелка „Автомонтьор на транспортна техника“. Учениците от 10., 11 и 12-ти клас се обучават в една профилирана паралелка „Икономическо развитие“ и в една професионална паралелка „Автомонтьор на транспортна техника“. Професионалните паралелки са от списъка със защитени професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Тази година поднормативната паралелка в средното училище е една.

В училището приключва ремонта на класните стаи. Предстои разкриването на нов ресурсен кабинет, който ще е изцяло адаптиран за ученици с индивидуални образователни потребности, обновяване на външното стълбище и изграждане на рампа за хора в неравностойно положение.

Във връзка с новите условия за работа в епидемична обстановка, една от главните цели на ръководството на училището е максимално спазване насоките за работа на МОН.

ОУ „Васил Евст. Априлов“ – село Рабиша, е единственото училище, разположено извън общинския център. През новата учебна година в него ще се обучават 31 ученика от първи до седми клас. Обучават се и деца от съседните населени места. През лятото в училището са извършени козметични ремонти в класните стаи, освежена е столовата и пребоядисана оградата. Във връзка с прилагането на противоепидемичните мерки са

осигурени дезинфекционни разтвори и консумативи.

Във всички училища от община Белоградчик учебната година ще започне с необходимия брой квалифицирани преподаватели. Доставена е и необходимата училищна документация.