Близо 3 млн. лв. ще бъдат вложени за реконструкция, преустройство, модернизация и въвеждане на енергоспестяващи мерки на Комплекса за образование на Медицинския университет, филиал "Проф. д-р Иван Митев" - Враца, състоящ се от пет сгради и дворно място.

Три от общините в област Враца вече имат сключени договори за безвъзмездна финансова помощ. За Община Козлодуй те са на обща стойност малко над 800 хил. лв. С тези средства ще бъдат обновени и внедрени мерки за енергийна ефективност в сградата на Начално училище "Васил Левски”, столовата на Средно училище "Христо Ботев” и сградата на Обединения детски комплекс в крайдунавския град.

В община Мездра ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в пет детски и учебни заведения - СУ "Иван Вазов”, ОУ "Христо Ботев”, ОУ "Св. св. Кирил и Методий”, ДГ "Мир" и ДГ "Слънчице". Предвидените средства са в размер приблизително на 960 000 лв.

В община Бяла Слатина е одобрен проект "Създаване на модернизирана учебна среда за професионално образование” на стойност 1 300 000 лв.

Над 500 млн. лв. европейски пари по управляваната от регионалното министерство Оперативна програма "Региони в растеж“ имат на разположение общини, министерства и университети в страната за ремонт на учебни заведения. Досега са сключени 75 договора за 349,7 млн. лв. С тези средства училища, детски градини и висши учебни заведения ще бъдат модернизирани и ще се повиши енергийната ефективност в тях. Освен това ще бъдат осигурени ново обзавеждане и оборудване, ще се облагородяват дворни пространства и прилежащи терени.

130,7 млн. лв. безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта за ремонт на общински училища, детски градини и професионални училища. Още 22 общини ще получат нови над 213 млн. лв. Така в 39-те най-големи общини в страната ще бъдат реализирани общо 75 проекта за близо 350 млн. лв.

Пет проекта на министерствата на културата и на младежта и спорта за училища към тях за близо 14 млн. лв. също ще бъдат финансирани от програмата. 40 професионални училища ще бъдат ремонтирани със 162,5 млн. лв. Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42,5 млн. лв.