© община Видин

Денят започна с изпълнения на Градски духов оркестър – Видин. След откриването на сцената се качиха музикантите от духовия оркестър - град Брегово, а началото на изявите поставиха фолклорните състави от Румъния - „Розите на Калафат“ и „Бръцулецу“.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Развитие-1926 г.“ и кметството в с. Антимово, със съдействието на Община Видин. Тази година той се провежда в рамките на три дни – на 6, 7 и 8 май. В него взимат участие представители от цялата Видинска област, от градовете София, Перник, Никопол и Пещера, както и от съседните държави Румъния и Сърбия – самодейни певчески и танцови състави, духови оркестри и др.

В програмата за 7 май бе предвидено кулинарно изложение и състезание „Баш майстор на влашката кухня“. Участниците се конкурираха в няколко категории: „Кулинарно вдъхновение“ (приготвяне на съвременни рецепти), „Най-красива празнична погача“, „Най-автентично приготвено ястие“, „Най-атрактивен щанд“, „Най-вкусното гергьовско ястие“ и „През сълзи към победа“ (бързо рязане на лук за определено време). Победителите бяха оценявани от професионално жури начело с популярния Ангел Ангелов.

Празникът продължи до късно вечерта, когато бе концертът на Здравко Мандаджиев.

Сред официалните гости бяха народният представител Филип Попов, областният управител на Видин Любен Иванов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, кметове на населени места от Румъния и др.

Днес програмата започва от 15:00 ч. с участието на местни самодейци, от 19:00 ч. е концертът на АНПТ „Дунав“, а от 20:00 ч. на фестивалната сцена ще се представят Ансамбъл „Българе“ и Албена Вескова.