Ищецът е потвърдил пред съда, че през юли на 1999 г., е сключил договор за покупко-продажба на недвижим имот, оформен в нотариален акт от съдия по вписванията, с който е придобил собствеността върху недвижим имот – КИНО, със застроена площ 918 км. м., представляващо целия първи етаж от двуетажна сграда, построена през 1969 г.

Част от тази сграда и включено в общата застроена площ на първия етаж като спомагателно помещение към кино салон, се явява сладкарница в северозападната част на сградата, владението върху която е предадено от продавача в деня на изповядване на сделка, заедно с владението върху останалата част от продадения недвижим имот. Фирмата продължава да упражнява владението си непрекъснато, през целия период от установяването му, включително и към момента на сезиране на съда. Във връзка с извършени в обекта преустройства през 2008 г. и 2009 г., ищецът се снабдява с констативни нотариални актове за собственост.

Ответникът по делото, представляван от бившия кмет Генади Събков, в писмен отговор е оспорил предявения иск като неоснователен и недоказан. Оспорил е и твърдението, че ищецът владее процесния недвижим имот от 1999 г. Събков заявил, че към онзи момент имотът е бил предоставен от Общината на Общинска фирма /Хлебозавод/. Още повече, бившият мездренски градоначалник е определил, че нотариалният акт за продажба на сградата на киното не било правно основание, и актът не е бил годен да направи владелеца собственик.

По време на процеса, съдът е преценил събраните по делото доказателства, и съобразно твърденията и доводите на страните, е намерил за установено от фактическа страна за безспорно доказано, че в резултат на покупко-продажбата, „Роял“ ООД установява владение като собственик върху продаденият му недвижим имот, включително и върху спорната сладкарница. Мотивите на съда са описани подробно в шест страници към материалите по делото.

Съдът е признал за установено по отношение на Община Мездра, представлявана от Генади Събков, че управителят Вероника Захариева, е собственик на основание давностно владение на спорния недвижим имот по регистри на град Мездра, одобрено със Заповед на изпълнителния директор на Агенция по геодезия, картография и кадастър.

Съдът е постановил, че осъжда Община Мездра да заплати на „Роял“ ООД, представлявано от управителя Вероника Захариева, сумата от 2 506.52 лева, направени по делото съдебно-деловодни разноски.

Решението на съда е влязло в сила.

Поради този факт, местната управа ще трябва да бръкне в бюджета на Община Мездра /в който са парите на гражданите/ и от там да извади над 2 500 лева, заради болната амбиция на Събков да пречи на местни предприемачи да развиват бизнес и да правят града по-съвременен в интерес на хората.