Наесен да гласуват за кметове на общини, общински съветници, районни кметове и кметове на кметства имат и гражданите на държави-членки на ЕС, живели у нас през последната половин година. Чужденците, отговарящи на това условие, имат и право да се кандидатират на вота.

Предстоящите местни избори ще са осмите от демократичните промени насам. На последните през 2015 г., които се проведоха заедно с референдум за дистанционното гласуване, активността достигна 53,6%.

През октомври разместванията на имената в листите за общински съветници вече няма да се изчисляват според съответната общинска избирателна квота. Кандидат за съветник ще може да пренареди листата, ако получените преференции са поне 7% от всички подадени гласове за съответната кандидатска листа. Така за разместване ще са нужни много повече гласове. Именно такава бе целта на промяната, иницирана от управляващата коалиция, тъй като на предишните избори в по-малките общини съветник се ставаше и с 60-70 преференции - фирмата и родата, както коментираха депутати.

Наесен ще се избират 265 кметове на общини, ще се проведат 265 вота за общински съветници, 35 - за районни кметове в градовете София, Пловдив и Варна и поне 3000 за кметове на кметства.

Все още не е ясно колко точно села ще си избират пряко кмет. Поискали сме справка от ГД ГРАО, но грубо можем да кажем, че избори за кметове на кметства ще има в около 3000 малки населени места, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Това е и другата голяма промяна спрямо местния вот през 2015-а. Тогава свой управник избираха населените места с над 150 жители. Година след онези избори депутатите вдигнаха прага на 350 постоянни жители и сега вотът ще е първият след поправката в Изборния кодекс. Така два пъти повече стават населените места, които губят правото пряко да посочат своя управник - през 2015 г. под прага от 150 жители са били 1600 села, сега под новия от 350 остават над 3000 населени места в цялата страна. Сред тях са и знакови като най-малкия град в България Мелник или най-прочутото село архитектурен резерват Арбанаси. Те са сред 100-те национални туристически обекта у нас.

Отделно между 50 и 100 населени места губят статута си на кметства с пряко избран управник, тъй като от 2016 г. насам, когато става факт промяната в Изборния кодекс, досега населението им е паднало под 350 души.

Общо 5 256 са населените места в България според справка на Министерския съвет. От тях 257 са градовете.

Жребият за номерата в бюлетините на партиите и коалициите ще се тегли в ЦИК, а не както досега във всяка ОИК. Така те ще са с еднакви номера в бюлетината за всички 265 общини, както и за тези за избор на 35 районни кметства и за кметове на кметства. След това в бюлетините ще бъдат изписани местните коалиции и независимите кандидати, като номерът ще се определя според реда на постъпване на заявлението за регистрация в съответната ОИК, а не с жребий, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. След последния кандидат в бюлетината ще бъде изписана опцията “Не подкрепям никого”, която ще се използва за първи път на местни избори.

Номерата на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати ще са от 1 до 100 и ще са изписани в квадратче. Преференциите за общински съветници ще започват от номер 101 и ще са в кръгчета. С най-много кръгчета ще е бюлетината за избор на общински съветници в столицата, тъй като местният парламент е най-многочислен и се състои от 61 души.

Окончателните имена на кандидатите на основните политически сили в българските общини ще са ясни в началото на септември.