© ГЕРБ - Враца

Петя Аврамова изрази своята радост, че през лятото освен детските игри и забавления, децата са отделили време и за книгата, която е станала техен верен приятел.„Четенето на книги ви дава възможност да натрупате нови знания, да се потопите в други светове, да се докоснете до други култури, да развиете своето въображение. Вярвам, че и за в бъдеще ще бъдете най-четящите деца във Враца и редовни посетители на регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Благодаря на вашите родители и учители, които са зародили у вас любовта към четенето и книгата“, сподели Аврамова. Тя изказа своята благодарност също и на Силвия Павлова – директор на културната институция, както и на целия екип за съдействието при определянето и отличаването на най-четящите деца, като изрази надежда, че съвместната инициатива ще продължи, така че децата на Враца да получат своето признание за това, че обичат книгата.

„Четенето и знанието дават свобода. Вярвам, че с тези знания в бъдеще вие ще успеете да реализирате своите мечти. А по Коледа наистина стават чудеса, вие самите сте едни малки чудеса!“, с тези думи Аврамова се обърна към децата и младежите.

Тя награди най-активните читатели за лято 2021 г. в първа възрастова група, като първа награда получи седемгодишната Сияна Каменова от НУ „Иванчо Младенов“. На второ място е класирана осемгодишната Божидара Маринова, ученичка от НУ „Иван Вазов“, а на трето – Йоана Миланова на 10 г., възпитаничка на СУ „Васил Кънчов“.

Директорът на регионалната библиотека Силвия Павлова връчи наградите във втора възрастова група. „Насърчаваме децата да четат чрез различни активности и кампании, а с подобни инициативи, каквато е „Книгата – мой приятел“, все повече деца ще се обръщат към четенето, книгите, библиотеката“, изтъкна Павлова и благодари за подкрепата в лицето на инж. Петя Аврамова. Победителят в тази възрастова група е Теодора Христова, на 12 г., от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ със 111 прочетени книги, втора награда получи Вяра Иванова, на 12 г., от СУ „Козма Тричков“, а трета – Мария Петрова на 11 г., от НУ „Иван Вазов“.

Инж. Петя Аврамова награди най-четящите младежи и в трета възрастова група. Най-много книги в тази категория е прочела Цвети Николова на 16 години, ученичка в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, на второ място бе класирана четиринадесетгодишната Рада Костадинова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, а на трето – Велизар Рангелов, на 18 години, ученик в ППМГ „Акад. Иван Ценов“.

Отличените на първо място получиха ваучери за закупуване на книги и учебни помагала всеки на стойност по 100 лева, а ваучерите за второ и трето място са на стойност по 70 лева и 50 лева.

Павлова връчи и една специална награда на най-малкия читател – 6-годишния Иван Иванов от детска градина „Детски свят“ – град Враца.

Допълнително настроение и коледен дух внесоха вокална група „Мелодия“ с ръководител Весела Лазарова при Център за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ – Враца. Водещ на събитието бе Виктор-Кристиян Василев, студент II курс в ЮЗУ „Неофит Рилски”, както и областен организационен секретар на младежи ГЕРБ – Враца.

Награждаването на най-активните читатели в конкурса „Книгата – мой приятел“ се проведе при спазването на действащите противоепидемични мерки.