"За мен е огромна чест и удоволствие да наградя децата, които бяха отличени в конкурса за детска рисунка на тема "Моята ЕДЕН дестинация в България", заяви министър Ангелкова. Вълнувам се, че сме заедно на днешната церемония и съм впечатлена от всяка рисунка. Благодаря на всички участници в конкурса за желанието и таланта, и времето, което се отделили, за да се включат в него."

Надпреварата беше изключително оспорвана. В периода на провеждането на конкурса бяха изпратени повече от 250 рисунки. Творбите бяха оценени от жури и качени на официалната страница на Министерството на туризма във Фейсбук, където се състоя електронно гласуване. Част от ЕДЕН мрежата на България са 17 града от цялата страна - Ямбол, Драгоман, Ардино, Чавдар, Мездра, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали.

"Пресъздавайки вашите впечатления, можем да представим най-добре тези 17 града и в страната, и извън пределите й, каза в заключение министърът на туризма. Впечатляващо е как децата съживяват през своя поглед в една картина прекрасните места в Родината, които малко познаваме. През погледа на детските очи можем да покажем как изглеждат туристическите дестинации в България."

Сред наградените участници в конкурса бяха две деца от Мездра, възпитаници на преподавателките Мая Умарска и Цветанка Маринова: 12-годишната Стела Петрова, ученичка в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", чиято рисунка "Църквата "Св. Георги Победоносец" беше класирана на трето място от експертното жури, и Катерина Гетова (11 г.) от Школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие, петокласничка в СУ "Иван Вазов", чиято рисунка "Църквата "Св. Георги" в нашия град" получи най-много харесвания - 912, в електронното гласуване във Фейсбук.

Паралелно с награждаването на победителите беше открита изложба от 60 пана с детските творби. В нея бяха подредени рисунките, получили най-много харесвания на страницата на Министерството на туризма във фейсбук в периода на провеждане на конкурса (4-21 декември 2018 г.).

Освен рисунките на Стела и Катерина, в експозицията намериха място рисунките на още три деца от Мездра - "Калето" на Светослава Узунова (10 г.) и "Църквата "Св. вмчк Георги Победоносец" на Марая Иванова (10 г.) от Школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие , ученички в IV клас в СУ "Иван Вазов", и "Археологически комплекс "Калето" на Виктория Цонова (12 г.), шестокласничка в ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Изложбата ще гостува в Народното събрание по повод 140 години парламентаризъм в България. Предвижда се детските рисунки да бъдат показани също на Летище София.

Най-добрите рисунки ще бъдат използвани за изработването на рекламни сувенири - картички и магнити, по проект "Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България - трето издание", които ще бъдат разпространявани в страната и в чужбина.

Всички деца, изпратили свои творби за конкурса, получиха грамоти за участие, а тези, чийто рисунки бяха включени в представителната изложба - и предметни награди.