В творческата надпревара, която е част от програмата на "Ботеви дни 2019", тази година се включиха 160 литературни творби - 81 стихотворения и 79 есета. В конкурса взеха участие ученици от всички области на страна, както и възпитаничка от Болградска гимназия "Г. С. Раковски" в Украйна.

В категория „Поезия“, в първа възрастова група (4-8 клас), първото място бе присъдено на Теодор Цветков - VIII клас от Етрополе, за стихотворението „Минута мълчание”. Славея Минчева - IV клас от Варна, спечели второто място с две стихотворения: „България“ и „Нещичко за любовта“, а третото място е за Надя Лазарова - IV клас от Тутракан, за творбата „Живеем в страната на Ботев“.

Единайсетокласникът Джордж Петров, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, е победител във втора възрастова група (9-12 клас). Второто място отиде при Ангелена Ганчозова - XI клас - гр. Пловдив за произведението „За името на Ботев“ и трети е Даниела Иванова - IX клас – село Владимирово, за стихотворението „Живеем в земята на Ботев“.

В категория „Есе“, в първа възрастова група (4-8 клас), на първо място се класира творбата на седмокласничката Полина Живкова от гр. Провадия, след нея се нареди стихотворението на Анелия Спахиева от V клас, от гр. Хаджидимово и третото място отиде при Мария Костадинова - VIII клас гр. Ямбол.

Във втора възрастова група (9-12 клас), победител е Ниляй Шериф - XI клас – гр. Кърджали за есето „Къде е земята на Ботев?“, второто място е за Анелия Крумова – XI клас – гр. Кърджали за произведението „За Ботев“ и трети е Атанас Петров – X клас – гр. Варна.

Връчена беше специалната награда на Министерството на образованието и науката и тя е за Величка Зердашка - XII клас от СУ "Димитър Матеевски" - Пловдив, за стихотворението „Безвремие“.

Есето „Другият свят“ на Катерина Добрева - X клас от Общински детски комплекс - Варна, спечели специалната награда на Националния дворец на децата. В рамките на литературния конкурс бяха присъдени и десет поощрителни награди.

На тържествена церемония присъства директорът на ЦПЛР "Център за работа с деца" Лилия Стоева, културни дейци, преподаватели, общественици, граждани.