Кметът на община Враца Калин Каменов награди победителите в юбилейния, XX Национален литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“.

„Думите, с които сте написали своите творби, докосват толкова магично, че неусетно всеки от нас се замисля върху това, което вие сте споделили като размисли, емоции и чувства, заяви Каменов в приветствието си към участниците в конкурса. Независимо от това дали ще бъдете наградени в конкурса или не, не преставайте да пишете, защото успява онзи, който не се отказва, онзи, който преследва мечтите си и не се страхува от трудностите. Продължавайте да творите, защото България има нужда от хора като Вас!“.

След обстойно обсъждане журито с председател журналиста Марин Ботунски и членове Петя Николаева - ст. експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието и поетесата Яна Кременска, определи най-добрите.

В категорията "Поезия" първа заграда в първа възрастова група - V-VIII клас, бе присъдена на Йоана Русева от Варна. Нейни подгласници станаха Радко Василев от Карнобат и Джордж Петров, възпитаник на ПМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца. Първа награда във втора възрастова група - IX-XII клас, бе присъдена на Николай Тодоров от София. Второ и трето място заеха Айтач Талиб от Кърджали и Искрена Петкова от Разград.

В категорията „Есе“ на първо място бе класиран текстът на Александрина Димова от Пловдив. Второ място зае есето на Виктория Томова от Варна, а трето - това на Величка Зердашка от Пловдив.

Журито на Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“ присъди поощрителни награди на осем ученика. Те бяха за Чавдар Лалов от Плевен, Анжела Наку от Стражица, Елена Торакова от Петрич, Серхан Хаджиисмаил от Търговище, Таня Абаджиева от Кърджали, Кристияна от Варна, Теодор Цветков от Етрополе и Румяна Ромелова от София.

Специална награда на Министерство на образованието получи Дарена Дилчовска, възпитаничка на СОУ „Христо Ботев“ - Враца. Специалната награда на Националния дворец на децата бе връчена на Чавдар Чанев от Карнобат.