Десет полицейски служители от участъка в Арчар се грижат за сигурността на жителите от общо 15 села и един град - уточняват от МВР. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град Рациария в землището на селото. Към момента иманярските набези имат епизодичен характер, според старши инспектор Деян Цолов, началник на участъка. За последните 5 месеца униформените са провели седем специализирани полицейски операции и множество проверки.

В момент на извършване на незаконни изкопни дейности в античния град са заловени петима местни жители, които използвали кирки, лопати и металотърсачи. Броят на образуваните досъдебни производства в РУ-Видин срещу иманяри, от февруари до юли е четири. Старши комисар Янко Янколов е уверил археолозите, че през следващите седмици полицейските проверки ще зачестят и, че действията на служителите на реда срещу иманярските набези нямат кампаниен характер, а са целенасочени и постоянни.

Доц. д-р Здравко Димитров, от Националния археологически институт при БАН е изразил задоволство от предприетите действия от община Димово по осигуряване на целодневна охрана на проучваната територия от обекта. Старши комисар Янколов и главен инспектор Марков са посетили античния град, където са се запознали с целите и очакванията на специалистите от работата им през археологическия сезон.