Той добави, че държавата е насочила над 44 млн. лв. към спорта в учебните заведения. „85 млн. лв. са предвидени за 2018 г. по АМ „Хемус“. Предстои проектирането на 50 км до средата на годината от разклона за Тетевен. Не трябва да забравяме темата, свързана с пътната безопасност. Ще отремонтираме тунелните тръби. Говорейки за тунелите „Траянови врата“, по „Хемус“ и по транспортен коридор номер 9.
Тази година три от тунелите бяха отремонтирани от „Хемус“. Дясната тръба на „Витиня“ в посока София я открихме предсрочно. АМ „Струма“ до Сандански върви с изключително бързи темпове“, отбеляза регионалният министър и добави, че в края на следващата година може да са готови предсрочно с 5-6 месеца и ноември месец да пуснат нови 25 км от „Струма“. „Създали сме работна група, която ще защити държавния интерес и 2019 г. да приключим цялостно с автомагистралата.

28 участници да подали оферти за тунела „Железница“, допълни Нанков и подчерта, че за ТОЛ системата са на финалната права.„Вече имаме избран участник. Имаме жалби. КЗК се произнесе в наша полза и по двете процедурни жалби. Очакваме жалби и пред ВАС. Още тази година стартираме с изграждането на ТОЛ системата. 7 месеца съм казал срок за оценка и коригиране на дефекти“, каза още Николай Нанков.

От 50 до 150 лв. е глобата за неизправни гуми с грайфер под 4 мм, заяви той. „Имахме проблеми по автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“. Тежкотоварен автомобил затвори движението по „Хемус“ без дори да имаме сняг“, коментира Нанков. По думите му в случая става въпрос за заспиване на шофьора.

„В участъка на „Тракия“, в който имаше километрично задръстване, бяха блокирани и снегопочистващи машини. Нямахме нито бедстващи хора, нито кризисни ситуации в старопланинските проходи. Мнението ми е, че работата е добра. Винаги може и повече. Ще наложим и санкции, ако има пропуски от поддържащите фирми. Имам известни бележки за някои от участъците на републиканската пътна мрежа. В петък ще стане ясно и къде ще наложим санкции“, коментира Нанков и подчерта, че задължително трябва да бъдат увеличени санкциите.

„Между 50 и 150 лв. е санкцията за неизправни гуми, ако са с грайфер под 4 мм. Тези ниски санкции предполагат водачите да не подменят гумите си. Виждаме в какви ситуации изпада обществото. Два тежкотоварни автомобила са в състояние да запушат половин България. Сигнализираха ни за крави на „Хемус“. Веднага затворихме пътищата. През „Фейсбук“ биваме уведомявани за такива случаи“, добави регионалният министър.


Източник: actualno.com