© община Мездра

Приветствия отправиха Здравко Димитров - Кмет на община Пловдив, инж. Александър Държиков - Председател на ОбС - Пловдив, Иво Димов - Заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Кмет на община Димитровград, Румен Стоянов - Председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) и Кмет на община Калофер и проф. д-р Андрей Захариев - Почетен член на НАПОС-РБ.

Сред официалните гости бяха също Теодора Дачева - Заместник-изпълнителен директор на НСОРБ, Емил Хумчев - Областен управител на Смолян и бивш Председател на ОбС - Златоград, Иван Апостолов, Емил Христов, Ибрахим Яхов и Дочко Дочев - Почетни членове на НАПОС-РБ, Савина Петкова и Даниел Йорданов - бивши членове на УС на НАПОС-РБ и др.

„Най-верният път към просперитета на местното самоуправление и постигането на главната ни цел - финансова и институционална децентрализация, е единството, заяви при представянето на Отчета за дейността на Управителния съвет на Асоциацията за 2021 г. нейният председател Венцислав Спирдонов. В настоящата ситуация е изключително важно всички организации - НАПОС-РБ, НСОРБ, НСККРБ, НАСО РБ и др., да работят в синхрон. Ако не работим заедно, нищо няма да постигнем. Законодателната власт очаква това единство, но ако сме разнопосочни, няма да постигнем реални резултати.“

Той отбеляза, че въпреки противоепидемичните мерки, въведени у нас, през изтеклата година Асоциацията е успяла да изпълни своите основни задачи, а именно: активно участие в законотворческия процес на 44-ото Народно събрание по закони, касаещи местните власти; повишаване капацитета на общинските съвети и на техните председатели в най-важните сфери на местното самоуправление; популяризиране на дейността на общинските съвети; издигане ролята на председателите на общински съвети, организационно укрепване на НАПОС-РБ и др.

„Въпреки пандемичната обстановка, и през 2021 г. ние работихме в полза на нашите членове и се стараехме да бъдем на висотата на изискванията към нас, каза в заключение Спирдонов.

„Контролният съвет не констатира проблеми в работата и отчетността на Управителния съвет и на Изпълнителния директор на НАПОС-РБ, подчерта при представянето на Отчета за дейността на Контролния съвет (КС) на НАПОС-РБ за миналата година председателят на КС на Асоциацията Николай Златанов. Въпреки епидемичната обстановки, работата на Асоциацията беше добре организирана, което се потвърждава както от данните, съдържащи се в Отчета за дейността на Управителния съвет на НАПОС-РБ за 2021 г., така и от констатираното доброто финансово състояние на Асоциацията. Изпълнена е единствената препоръка, която Контролният съвет отправи към ръководството на НАПОС-РБ в предходния си отчет по отношение подобряване на събираемостта на годишния членски внос.“

Общото събрание прие Отчета за дейността на УС на НАПОС-РБ за 2021 г., Отчета за дейността на КС за миналата година и Годишния финансов отчет за изпълнението на бюджета на Асоциацията за 2021 г. Приет бе и Бюджет 2022, чиято приходна част е в размер на 223 390 лв., в т. ч. 116 250 лв. постъпления от членски внос и 106 490 преходен остатък от миналата година.

Общото събрание прие промяна в чл. 16, ал. 1 от Устава на НАПОС-РБ, който доби следния вид:

„Чл. 16 (1) Общото събрание се свиква от Управителния съвет по негова инициатива с писмена покана или по искане на една трета от членовете на Сдружението.

(2) Ако в двуседмичен срок от постъпване на искането по ал. 1 Управителният съвет не отправи писмена покана за свикване на Общото събрание, то се свиква от съда по седалището на Сдружението след писмено искане на заинтересованите членове или натоварено от тях лице.

(3) Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на Общото събрание и по чия инициатива се свиква.

(4) Поканата се публикува в Информационния бюлетин на Сдружението и се поставя на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на Сдружението, най-малко един месец преди насрочения ден.“

Поради предсрочно прекратяване на правомощията на Емил Хумчев - председател на ОбС - Златоград и на Анелия Джебирова - Председател на ОбС - Борино, Общото събрание ги освободи от Управителния съвет на Асоциацията и избра за членове на Управителния съвет Слава Пепеланова - Председател на ОбС - Чепеларе и Сейди Шерифов - председател на ОбС - Борино.