Използваният в подзаконовия нормативен акт термин е взет от Закона за предучилищната и училищата дейност, който е в сила от лятото на 2016 г. В него гимназиалното образования бе разделено на два етапа. Първият гимназиален етап е до 10 клас и сега вътрешното ведомство записва в наредбата, че за вземане на книжка се изисква "копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование".

Сегашното изискване за вземане на книжка в наредбата е за завършено най-малко основно образование, т.е. 8 клас. От септември досега има колизия между Закона за движение по пътищата и Наредбата. Според законодателството обаче в такива случаи се прилага нормативния акт с по-голяма сила, т.е. закона.

В средата на януари читател сигнализира "Дневник" с оплакването, че не са му върнали отнетите през октомври миналата година табели заради изтекла книжка. Причината за объркването сред шофьорите дойде след две близки по време изменения на закона. Първо бе решено шофирането с изтекла книжка да се приема за шофиране без книжка, което се наказва със сваляне на регистрационните табели. По-късно управляващите размислиха и след предложение, дошло от парламентарната транспортна комисия, върнаха обратния вариант на закона - според който каране с изтекла книжка не се санкционира толкова строго.


Източник: dnevnik.bg