Тържественото възпоменание бе открито от главния експерт „Култура и художествена галерия” Светла Дамяновска. Слово за подвига и саможертвата, за живота и безсмъртието на Дякона произнесе кмета на Мездра Иван Аспарухов. Своето преклонение пред делото на Апостола засвидетелстваха деца и ученици от детските градини и училищата в града, общински съветници, граждани и обществени деятели.

Рецитал под наслов „Поклон, Апостоле!” изнесоха децата от клуба по художествено слово при Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с ръководител Лилия Христова. Мъжката вокална група „Калето”, с ръководител Милчо Гергов, изпълни песните „Пет века” и „Боят настана”.

С едноминутно мълчание и падане на колене, гражданите сведоха глави пред паметника на Левски.

В знак на признателност и преклонение бяха поднесени венци от името на Община Мездра, Общинския съвет и Общинската организация на ВМРО, цветя от дарителя за паметника Пенка Георгиева, деца и граждани.

147 години безсмъртие! 147 години името на Апостола на свободата - Васил Левски, продължава да бъде най-святата българска икона, пред която цял един народ свежда глава в знак на почит и преклонение…