Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението му в Благоевградска област.

„Ролята на работещите в този логистичен щаб ще е да осъществяват и да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България. Да нямаме хора, които да чакат да бъдат приети в лечебно заведение или да чакат преместването им от една област в друга област с органите на центровете за Спешна медицинска помощ или пък някъде да се чака одобрение, административна процедура и така нататък. Ролята на центъра е да имаме бързи решения за много бързо време, защото най-важна навременната помощ и това е основен принцип в медицината”, това каза министърът на здравеопазването.

„Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта“, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Източник: mh.government.bg