© Кмета.bg

Най-много проекти в еко инициативата спечелиха малките врачански общини Криводол и Роман. Зона за отдих в града, терени за безопасни игри в детските градини в селата Ракево и Краводер, както и еко зона в село Ботуня ще изгради администрацията в Криводол. Сходната по размер община Роман ще вдигне детски кът в село Хубавене, както и зона за отдих в Радовене. Два проекта спечелиха местните училища - СУ "Васил Левски" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий", един - детската градина "Зора".

С няколко проекта ще се развива и общината в областния град Враца. Местното село Баница ще възстанови парковата си зона, а едно от големите училища в региона - СУ "Васил Кънчов", ще изгради еко зона под дърветата - за учене, релакс и спорт. Детската градина "Слънце" във Враца ще си има зелена занималня, а местното кметство Нефела ще си прави кът за отдих.

Два проекта ще реализират в община в Бяла Слатина. Място за отдих и игри ще се изгради в Трояновския парк на село Търнава, а НУ "Цани Гинчев" ще "върне" природата в училищния двор.

Ще се финансират и две еко инициативи в Мизия. Там общината получава средства за ликвидиране на незаконни сметища и оборудване на волейболно и баскетболно игрище в двора на ОУ "Христо Ботев" село Липница. С друг проект ще се изгради зона за спорт и отдих в село Софрониево.

Две детски градини ще изпълняват еко проекти в Оряхово - ДГ "Дружба" в града и ДГ "Слънчице" в село Остров. Отново в същото село ще изникне и приказно място за отдих с пари от програмата.

Само три от врачанските общини - Козлодуй, Хайредин и Борован, нямат одобрен за финансиране проект по програмата. Както MediaNews вече писа, в община Мездра ще се реализират 4 "зелени" инициативи