Три читалища от община Мездра са класирани да представят своето творчество на сцената в Копривщица. Това са представителите на груповото умение „варене на домашен сапун“ от НЧ „Просвета-1928“ в Царевец, вписани в националната листа „Живи човешки съкровища” през 2021 г. - Лиляна Лещарска, Илинка Кръстева и Маргарита Петкова. Те ще пресъздадат умението за варене на сапун.

Сред участниците бяха избрани и 90-годишният свирач на окарина Георги Димитров и Танцова формация за автентичен фолклор, представители на НЧ „Наука - 1919” от село Лик и Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” при НЧ „Факел -1926” в село Зверино за традиционно пеене, в съпровод на Йордан Борисов и Недко Недялков.

Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

Тържественото откриване ще се състои на Централната сцена на 6 август от 10 ч.

По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни, се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН.

Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

В две поредни години дванадесетото издание на събора беше отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент.