Решението е взето след съгласуване с главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев, с президента на КНСБ Пламен Димитров и с министъра на образованието Красимир Вълчев. Националният събор трябваше да се проведе на 12 септември в местността "Рожен". Идеята на организаторите е свързана с юбилейната годишнина от създаването на Синдиката и за първи път трябваше да събере синдикалните активи от цялата страна.

В писмото г-жа Такева благодари на Общинските координационни комитети са подготовката и организирането на Първия национален учителски събор. В условията на пандемия, синдикалните активисти мотивираха хората от цялата страна за участие в подготвяния форум. Лидерът на най - голямата учителска организация, изказва загриженост както за синдикалните членове, така и за техните семейства. Мъдрото решение за отлагане на събора е взето след обсъждане с широк кръг специалисти.

Писмото завършва с увереност, че пандемията ще отмине и инициативата ще се осъществи в недалечно бъдеще.

Синдикатът на българските учители е учреден на 13 и 14 март 1990 година. Основен член е на Конфедерацията на независимите синдикати в България и на Интернационала на образованието. Правоприемник и продължител е на най-добрите традиции на организираното учителско синдикално движение в България. За годините на своето съществуване Синдикатът на българските учители се е утвърдил като най-голямото в страната професионално обединение на работещите в средното образование.