Поредната шеста среща с мездренчани, бе част от националната обиколка на Атанас Скатов в 12 града на страната - Враца, Видин, Плевен, Шумен, Варна, Бургас, Гоце Делчев, Смолян, Панагюрище и Пловдив.

Всяка нова среща в железничарския град се превръща в събитие, което събира все повече почитатели и нови приятели на алпиниста, дръзнал да покори планинските първенците на планетата. И този път в залата администрация събра десетки негови приятели и планинари, които с нетърпение очакваха вълнуващите преживявания по пътя към поредното предизвикателство.

Срещата бе открита от Делян Дамяновски, отколешен приятел Наско и заклет планинар, който пожела на присъстващите незабравими мигове и екстремни преживявания по пътя към върховете.

Преди началото на презентацията, кметът на Мездра - Иван Аспарухов благодари на алпиниста за възможността да се докосне до един невероятен човек и му поднесе почетния плакет на Община Мездра, с пожелание, тези срещи да станат традиция за нашия град.

Той представи презентацията на тема „4 X 8000 X 140 ДНИ X Атанас Скатов“, в която разказа за успешните си експедиции през 2019 година от неговия проект „Speed x 14 x 8000 x Vegan”: до Кангчендзьонга (8586 м), Гашербрум I (8080 м), Гашербрум II (8035 м) и Дхаулагири (8167 м), осъществени през периода 15 май - 3 октомври тази година.В презентацията алпинистът показа пътя към покоряването на четирите върха над 8000 метра в рамките на 140 дни и с тревога отбеляза факта за изчезващата флора от лицето на земята.

По време на срещата Скатов представи и шестата си най-нова книга от поредицата „Над 8000 метра - Дневникът на един веган”. В нея разказа за изкачването на шестия по височина връх на планетата Чо Ою (8188 м).

Интересен е фактът, че Атанас е покорил всички тези върхове без консумация на храна от животински произход. Той обърна внимание, че е от изключителна важност всички ние да помислим за бъдещето на земята и да намалим консумацията на месо с поне 50 процента.

Накрая Наско пожела на приятелите и гражданите на Мездра много здраве, вяра във възможностите си, увереност в самите себе си и преди всичко – светли и благословени Рождественски празници.