Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите - напитка с подобен състав, но без вкус, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите установили, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората се ограничила до две чаши.

Според учените освобождаването на допамин - хормон, който предизвиква чувство на ситост, се появява два пъти - при поглъщане и при попадане на храната в стомаха. Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък шейк, заради интензивния вкус първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази - и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Така прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и дори затлъстяване в дългосрочен план.

Източник: vesti.bg