По време на досъдебното производство станало ясно, че непълнолетната М. Б. И. била в напреднала бременност и знаейки, че в къщата има детски играчки и дрешки, решила да ги прибере за бебето си. Претършувала дома, взела каквото си харесала и уморена седнала да изпуши една цигара. Явно не угасила фаса и малко след като си тръгнала пламъците тръгнали унищожително.

Пристигналата на място пожарна успяла да спаси малка част от имуществото. Преди дни непълнолетната /вече станала майка и бременна с второ дете/ застанала пред наказателен състав на съда във Враца. Изразила съжаление за извършеното и заявила, че се разкайва за неразумната си постъпка.

В Наказателния кодек обаче е посочено че:” Който по непредпазливост запали чужд имот по предходния член, се наказва с лишаване от свобода до три години”. Съдът се е съобразил, че за непълнолетните предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят. При постановяване на осъдителната присъда в случаите посочени в Наказателно-процесуалния кодекс се определя наказанието лишаване, като се намалява така определеното наказание с една трета. Така М. Б. И. била осъдена на четири месеца „лишаване от свобода” условно с изпитателен срок от две години.

Пред финансово изпитание, обаче ще бъде поставен нейният баща, който ще трябва да заплати 5 588 лв. обещетение на стопаните на изгорелия дом, още 223 лв. държавна такса върху уважения граждански иск и 662 лв. за направените разноски по досъдебното производство.