Въпреки изричните изисквания на Наредба №1 на Общинския съвет, недобросъвестни граждани системно нарушават реда и правилата за опазване на околната среда и градските пространства. Въпросната наредба урежда поддържането и опазването на обществения ред и чистотата на територията на община Мездра, с цел осигуряване условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите, както и определя задълженията им.

В чл. 25 от Наредбата се забраняват действия и прояви, с които се замърсяват или повреждат улици, тротоари, площади, паркове, градини, пазари, зелени площи и други.

Наред с купища битови отпадъци от твърди горивни материали, пластмасови бутилки и всякакви ненужни боклуци, пространството е осеяно със строителните отпадъци.

От снимките е видно, че междужилищното пространство в посочения район е превърнато в сметище за строителни отпадъци от санираната в близост жилищна сграда, за която не е ясно дали има разрешение за строеж, което вече пък е нарушение на Наредбата за реда и условията за извършване на строително-монтажни работи.

Тази наредба регламентира обществените отношения във връзка с условията и реда за извършване на строителни и монтажни работи (СМР) по Закона за устройство на територията (ЗУТ), свързани със задълженията на възложителите да вписват условията при издаването на разрешения за строеж.

От видяното възникват въпросите:

Защо фирмата изпълнител на строително-монтажните работи не е обособила строителна площадка за строителните отпадъци?

Вписано ли е като условие от страна на възложителя да се спазват изискванията от Закона за устройство на територията (ЗУТ)?