Съгласно законовите изискания (чл. 42, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА), Събков е уведомил писмено за това свое решение председателя на Общинския съвет, който от своя страна в тридневен срок трябва да изпрати подадената оставка на Общинската избирателна комисия (ОИК) (чл. 42, ал. 2. от ЗМСМА). В тридневен срок от получаване на оставката ОИК е длъжна да обяви предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината (чл. 42, ал. 4 от ЗМСМА).

Тъй като до края на мандат 2015-2019 г. остава по-малко от една година, частични избори за кмет на община Мездра няма да се произвеждат, а Общинският съвет ще избере за градоначалник заместник-кмета или общински съветник, каквито са разпоредбите на чл. 42, ал. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Във връзка с подадената оставка се очаква председателят на Общинския съвет да свика извънредно заседание на местния парламент, на което да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на община Мездра.

Ето пълният текст на обръщението на кмета на Мездра към жителите на общината:

Уважаеми съграждани,

Някак неусетно изминаха три години и половина от мандат 2015-2019 г. Като кмет, издигнат от БСП, аз се включих с желание и детска наивност в управлението на общината. С желание да бъда полезен на хората от нашия край и с наивното очакване, че мога да получа положителна оценка за това, което съм и това, което искам да направя за нашата община в позитивен план.

Ето защо не включих в своя управленски арсенал откровени лъжи, фалшиви обещания, яростни обиди, дребни подаръци и едри банкноти.

На какво разчитах тогава?

На гордите и достойни българи, които искат да живеят по-добре.

На разумните и отговорни българи, на които не им е безразлично какво и как се случва в общината.

На свободолюбивите и смели българи, които не се страхуват да кажат и покажат кого, какво и защо подкрепят.

Надявам се тези хора да са мнозинство в нашето общество!

Мили хора,

Благодаря Ви за подкрепата! Голяма част от Вас гласуваха в мое лице за нов морал в политическия живот на община Мездра. Вие казахте "не" на договорките и пазарлъците. Подкрепихте мен и кандидатите на БСП за общински съветници и кметове заради нашата управленска програма и личните ни качества и умения. Не се поддадохте на провокативни и компрометиращи нашата чест и достойнство твърдения и злобни нападки. Повярвахте ни и не сгрешихте.

Благодаря на тези от Вас, които не се поддадоха на интригите и инсинуациите. Доверието, което получих от Вас, е изключително. Знам, че то е лично и лично вложих всичките си знания и опит в посока оптимално изразходване на публичните средства, оптимизиране работата на общинската администрация и видими резултати в обществения сектор.

В личен план последните три години и половина бяха най-напрегнатите в живота ми. Чисто физически бях подложен на страхотен стрес и напрежение. Причината: огромната пропаст, която се яви между моите виждания, изисквания и представи за работеща общинска администрация и реалностите. Спаси ме опитът, който бях натрупал през 19-те години работа в общината. Като наемен работник (заместник-кмет) имах свободата да търся и намирам верни решения на различни казуси. В повечето случаи успявах и това ми носеше лично удовлетворение и стимул за работа по нови предизвикателства. Бях щастлив и доволен и от малките детайли, и от големите проекти.

На местните избори през 2015 г. се явих, изпълнен с енергия и увереност в собствените сили и идеи. Получих огромна подкрепа от моите съграждани, която ми даде крила, но в същото време ме натовари с тежки отговорности.

За съжаление, в последно време чувствам липсата на достатъчно подкрепа от страна на Общинския съвет и на местната общност, което ни изправя пред невъзможността да се справим докрай с финансовия разрив, в който се намира Община Мездра. Въпреки че от 8,5 млн. лв. задължения в началото на мандат 2015-2019 г., само за три години успяхме да върнем 4,2 млн. лв. и в момента те са около 4,3 млн. лв.

Колкото и спокоен да е човек, да умее да се владее и контролира, чувствата и емоциите понякога си казват своето. Ето защо реших да подам оставка.

Сърце и душа обаче не ми позволяват да зарежа каруцата в калта и да търся спокойствие и уют на друго място. Още повече, когато знам какво, кога и как да се направи. Доста години мездренската общност инвестира в мен, държейки ме на работа в общинската администрация. Време е аз да се реванширам, поемайки цялата отговорност! Затова ще продължа да работя: С мисъл, чувство и грижа за Вас!

инж. Генади Събков

Кмет на Община Мездра

Както мъдро отбелязва Уилям Шекспир: "Успехът на шегата зависи от ухото на слушателя, а не от езика на този, който я е казал!”

Честит празник на хумора и сатирата, уважaеми читатели на MediaNews!