Слово за значението на Ньойския договор произнесе единственият народен представител на патриотичните формации, избран от Северозападна България, Красимир Богданов. "97 години Ньойският договор тегне като дамоклиев меч над България. За нас той има силата на диктат, тъй като е съставен от силите победителки в Първата световна война, без да държи сметка за историческата истина, етническите реалности и мнението на българите. Страната ни не само загуби обширни територии, признати за български, дори и от Берлинския конгрес, но армията ни беше унижена, а икономическите клаузи, вещаеха мизерно съществуване на народа ни, но по-страшното е, че с този договор, България загуби завинаги своя Сан-стефански идеал.

Уважаеми братя и сестри, духът на Ньой и днес витае над България. Ламтежът на световните корпорации за заграбване на световните енергийни ресурси ни поставят в условия, застрашаващи сигурността на страната и вещаещи нови войни. Мигрантската криза заплашва етническата и религиозната същност на България, а неоосманистките амбиции на турския президент Ердоган са явна заплаха за целостта на Родината. И всичко това при липсата на каквато и да било подкрепа от отговорните фактори в Европа. Дошло е време, в което патриотите са единствената гаранция за собственото ни оцеляване. Да викнем гордо: "Долу Ньой! Да спасим България!“, призова Богданов.

По същото време Обединените патриоти от община Роман, водени от местните лидери на ВМРО и НФСБ Марин Връбчев и Диляна Маркосян, поднесоха венци и цветя за падналите във войните за национално обединение. Те призоваха да продължим борбата за единна, силна и независима България.