За Medianews.bg авторът й каза:

„Очаквам с нетърпение срещата с четящите хора от малкия град, който трудно, но гордо носи името си - железничарски. Мездра е съвсем близо до Враца, където е родена моята съпруга Мадлен и този северозападен край ми е скъп и близък. Романът, които ще представя, описва няколко севди в България между 1700 г. и 1800 г., които просъществуват въпреки проклятието на Калуша, религиозните догми и налога плащан към обществото.

Описва забранената любов, тайните трепети, очакваната обич, традиционната близост - всички те преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите. Даалии и кърджалии, марани и дьонмета, християни и мюсюлмани, оглашени богомили и праведни православни и дервиши съжителстват в тази част на книгата.

Надявам се с представянето на книгата в рамките на "Мездра-май 2016” да се случи и една интересна среща. Поздравявам гражданите и ръководството на града, за това, че повече от 40 години имат своя традиционен културен форум”.

Това ще бъде второто гостуване на Нидал Алгафари в Мездра, след като през пролетта на миналата година той представи пред местната културна общественост първия си роман - "Боже, защо Господ лъже?".