Гасенето от въздуха, не е нещо на което трябва изцяло да се разчита, без човек долу на място пожар не може да бъде загасен, обясни главен комисар Николов. Той допълни, че нашата система за ранно предупреждение е добре изградена и хората изпълняват съветите на противопожарните служби, когато се налага предварителна евакуация.

Директорът на ГДПБЗН обяви, че само след няколко дни в България ще се проведе международно учение, чиято цел е да се провери дали всички министерства, ведомства и организации, имащи отношение по гасенето на горски пожар са запознати с процедурата - как се иска такава помощ, как се приема, къде се настаняват хората, как се извършва прехранването им, от къде ще се взима вода ...

Той съобщи още, че има договореност със съседните балкански държави при необходимост да изпращат подкрепления за гасене на пожари от въздуха и споразумение с Израел, от където са готови в рамките на 4 часа да изпратят подкрепление.

"Противопожарните служби в България са в пълна готовност да реагират при възникване на горски пожари”, увери главен комисар Николов.