Все по-малко българи успяват да се пенсионират с първа или втора категория труд, и съответно успяват да вземат заради това по-висока пенсия. За първите шест месеца на тази година с най-високата категория са успели да се пенсионирате два 12 души, а с втора – 35 човека, сочат още данните на НОИ.

Работещите при първа и втора категория труд могат да се пенсионират по-рано от другите. За тази година условията са за жените трябва да имат 10 години стаж първа категория труд и сбор от осигурителен стаж и възраст общо 94 точки, а за втора категория труд – 15 години стаж и 94 точки. Те трябва да са навършили 49 г. и 8 месеца за първа категория и 54 г. и 8 месеца за втора категория.

При мъжете – задължителният стаж за първа категория е 10 години и 100 точки, а за втора – 15 години и 100 точки. Възрастта за пенсиониране за тази година е 52 г. и 8 месеца за първа категория труд и 58 г. и 8 месеца за втора. От общо 23 337 нови пенсионери за полугодието – 12 639 души са в най-масовата трета категория труд. Основната част от пенсионерите попадат в най-часовата трета категория – близо 761 000 човека или имат смесен стаж – 726 500 души, показват още данните на НОИ. При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от първа и втора категория се превръща в осигурителен стаж от трета категория по реда на чл. 104, ал. 2-8 от КСО.

При пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория. В коя категория труд попада професията, която работим, се определя от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). Работодателят обаче е задължен при изготвяне на документи за осигурителен стаж да впише съответната точка от НКТП, по която предлага да се зачете стажът ни, като представи и документи за това.

Конкретната преценка обаче се извършва от съответното териториално поделение на НОИ въз основа на документите, които представим. Всички, които работят при условията на първа и втора категория труд, задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране.