Преизчислението ще обхване всички работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2021 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Данните на НОИ сочат, че средният размер на увеличението на пенсиите през тази година е близо 10 лв.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като извънредна мярка в разгара на коронавирусната пандемия през март 2020 г. Тогава тя обхвана лицата, които не са подавали заявления за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/или осигурителен доход през 2019 г., както и през 2020 г. до въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г. В резултат на тази мярка през 2020 г. служебно бяха преизчислени над 260 000 пенсии.

През миналата година извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща. Тогава, считано от 1 април 2021 г., бяха преизчислени пенсиите на общо 294 065 работещи пенсионери, припомнят от НОИ.