На тези граници могат да се извършват несистемни проверки спрямо лицата, ползващи се от правото на свободно движение, съгласно правото на ЕС, основани на оценката на риска. От Главна дирекция „Гранична полиция” уведомиха за възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки.

От 7 април влиза в сила Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета, за изменение на Кодекса на шенгенските граници. Регламентът въвежда извършването на системни /задължителни/ проверки на всички категории пътници, в това число и на гражданите на ЕС и техните документи за пътуване, при преминаването им през граничните пунктове.

Съгласно Регламента може да се допусне изключение от правилото за системни проверки на вътрешни сухопътни граници на държавите-членки. На тези граници могат да се извършват несистемни проверки спрямо лицата, ползващи се от правото на свободно движение, съгласно правото на ЕС, основани на оценката на риска. От Главна дирекция „Гранична полиция” уведомиха за възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки.

Източник: 24chasa