Съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър, всеки собственик е длъжен да предостави копия на актове, удостоверяващи правото на собственост или ограничено вещно право върху недвижими имоти - обект на кадастъра: поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради; данни за административен адрес на недвижимия имот, други данни за собствениците или носителите на ограничено вещно право, вписани в документите за собственост; копия от архитектурни проекти (разпределения на жилища) за сгради в режим на етажна собственост (при наличност). Документите могат да бъдат представени и от друго лице, различно от титуляра, посочен в документа за собственост.

Геодезическите дейности по създаването на кадастрална карта и регистри за землището на гр. Мездра ще се извършат в периода 22 ноември - 28 февруари по графици за геодезически заснемания на имоти и сгради и изработване на схеми на самостоятелните обекти (гаражи, магазини, офиси и др.), които ще бъдат обявени в Община Мездра и в Службата по геодезия, картография и кадастър във Враца. Всеки собственик е длъжен, след представяне на карта за легитимация от фирмата-изпълнител, да осигури свободен достъп в имота си за извършване на измерванията на имотните граници и сградите. В блоковете и сградите етажна собственост достъп се осигурява единствено до общите части - с цел схематично отразяване на апартаменти и други самостоятелни обекти по етажи. В закона не са предвидени санкции за неизпълнение на задължението на собствениците да предоставят копие на акта, удостоверяващ правата им върху недвижимите имоти.

След влизане в сила на кадастралната карта и регистри установените в тях несъответствия могат да се отстраняват по реда на закона. В тези случаи разходите за промените в кадастралната карта и регистри, допуснати в резултат на неизпълнение на задълженията по закона, са за сметка на задължените лица (собствениците).

Процесът по създаване на картата за гражданите е безплатен - не се дължат никакви административни такси, както на изпълнителя, така и на възложителя. Допълнителна информация може да намерите в интернет на адрес: www.cadastre.bg - в Раздел „Често задавани въпроси”.