Детските градини в Монтана обаче вече ще имат едно и също работно време - от 6.30 до 18.30 часа.
Новото в готвената Наредба за организацията на предучилищното възпитание на децата е, че освен целодневната и полудневната организация, детските градини вече ще предлагат и почасова. Тя може да бъде провеждана от 8.30 до 12.30 часа и само през учебното време на годината в периода 15 септември-31 май. През останалите месеци детските градини ще работят като осигуряват така наречените допълнителни форми на педагогическо взаимодействие, което включва осигуряване на условия и време за игра и почивка, хранене и дейности по избор на детето, уточни Александър Герасимов.

Нов момент е възможността за осъществяване на съботни дейности в рамките на 4 астрономически часа от 8 до 12 часа, за която ще се заплащат допълнително 20 лева. Проектът за наредбата регламентира и допълнителните дейности като изучаване на чужд език, танци или други художествени обучения. Таксата за провеждането им ще бъде 2 лева на учебен час от 30 минути.
Проектът за Наредбата е публикуван на обсъждане на сайта на община Монтана и предстои разглеждането му от Общинския съвет.