Нова наредба за провеждане на търговска дейност на територията на община Мездра прие Общинският съвет. Това стана на майската сесия на местния парламент. Новоприетият нормативен документ отменя старата наредба за търговската дейност, приета в края на 2008 г.

Според вносителя на материала - кмета Генади Събков, новата наредба, от една страна, ще облекчи търговците, като им спести събирането на изискваните документи, които не е необходимо да предоставят всеки път на Общината, а от друга - ще защити в максимална степен обществения интерес.

Критични забележки към някои от текстовете в новата наредба направиха Николинка Кътовска (ПП АБВ) и Георги Валентинов (Коалиция „Народен съюз”). Повечето от тях бяха пряко свързани с увеличението с над 35% на месечната такса за поставяне на маси за сервиране и консумация пред стационарни търговски обекти, прието на априлската сесия на Общинския съвет.

От „Народен съюз” направиха пет предложения за промени в отделни членове на наредбата, а от АБВ - едно. В крайна сметка минаха само две от предложенията на „Народен съюз”. Наредбата бе приета с 13 гласа „за” от присъстващите в залата 17 съветници. Останалите четирима съветници - трима от АБВ и един от „Народен съюз”, се въздържаха.


Местният парламент прие Общинска програма за опазване на околната среда за периода 2016-2020 г., анализ на финансовите резултати за 2015 г. на дружествата, в които Общината притежава миноритарен дял - „ВиК”, „Екопроект” и МБАЛ „Христо Ботев” - Враца и „Нови енергии” - София.

Общинският съвет даде съгласие за отстъпване безвъзмездно и без-срочно правото на ползване на сградата на храма „Св. Архангел Михаил” в Руска Бела на Врачанската митрополия. Искането е отправено от Врачанския митрополит Калиник по предложение на председателя на Инициативния комитет за изграждането на храма Никола Иванов, бивш кмет на селото.