Мария и Атанас разчитат на детегледачка за отглеждането на дъщеря си. Когато кандидатстват по програмата, детето им е на малко повече от годинка. И двамата се страхуват да запишат малката в ясла, затова вече почти година разчитат на грижите на близък роднина. Днес са спокойни, че детето им е в сигурни ръце.

Започна нова програма за осигуряване на детегледачки за майките, които искат да се върнат по-рано на работа. Тази година приемът е разширен. Специално внимание е обърнато на многодетните семейства, а най-голям е интересът в София, Пловдив и Ловеч, съобщава БНТ. Мария и Атанас разчитат на детегледачка за отглеждането на дъщеря си. Когато кандидатстват по програмата, детето им е на малко повече от годинка. И двамата се страхуват да запишат малката в ясла, затова вече почти година разчитат на грижите на близък роднина. Днес са спокойни, че детето им е в сигурни ръце. Правителството обсъжда план с мерки по заетостта през 2019 г. Министерски съвет ще обсъди национален план за действие по заетостта през 2019 година, става ясно от дневния ред на министрите, който с... Прочети повече „Полезно е не на 100, а на 1000 процента. В днешно време животът ни е много динамичен и съответно връщането ми на работа трябваше също да се осъществи бързо, за да може все пак и процесът, който е там да не изостава“, казва Мария Кузманова-Цвяткова

Към момента най-възрастният детегледач е на 81 години. Любопитно е, че към програмата за гледане на деца има голям интерес не само от страна на жени, а и на мъже. Тази година специално внимание е обърнато на многодетните семейства. За тях е допустимо да кандидатстват по програмата докато децата им навършат 12 години. Разликата е, че хората, които ще се грижат за подрастващите, ще са на 4-часов, а не на пълен работен ден. „Предният прием на заявления отчетохме доста сериозен интерес от страна на родителите. Близо 3000 заявления бяха подадени в бюрата по труда, 1500 са родителите, които са одобрени, 1425 са към момента назначените детегледачи на трудов договор“, заявява Мария Петрова, началник отдел "Наблюдение, координация и изпълнение на европейски програми" към Агенция по заетостта пред БНТ. Всички, които имат интерес от тази социална услуга, могат да подават заявления в бюрата по труда в цялата страна до 28 февруари. Документите могат да бъдат подадени и онлайн.