Вносителите на поправките в закона аргументират предложението си с големия ръст на загинали пешеходци. Само за една година убитите на пешеходна пътека в България са се увеличили над четири пъти. През 2016 г. на пешеходна пътека са загинали 6 души.

През 2017 г. обаче броят им нараства до 26 човека. Общият брой на загиналите пешеходци през миналата година е 158 души. Много от тях обаче са пресичали неправилно. Цифрите от МВР показват още, че годишно глоби от 50 лева за неправилно пресичане са отнесли около 5 хил. души.

До 2015 г. няма нито един загинал на пешеходна пътека извън населено място, но през 2017 г. четирима души са загубили живота си на подобно място. Именно заради това се обмисля и въвеждането на по-строги ограничения на скоростта на тези участъци. "Много често и от началото на годината виждаме, че са доста завишени пътнотранспортните произшествия с пешеходци. Причината не е само на водачите, тук има вина и самият пешеходец. Можем да кажем, че той има предимство на пешеходната пътека, но нашият призив е, когато я пресичат, да се огледат и да преценят приближаващите се автомобили с каква скорост се движат и дали имат възможност успешно да преминат. Имаме доста произшествия с пешеходци на автомагистрала, където по никакъв начин не трябва да има такива, както и колоездачи", обясни шефът на "Пътна полиция" Росен Рапчев.