На директорите на дирекциите "Социално подпомагане" или упълномощени от тях длъжностни лица се осигурява безплатен достъп до Национална база "Население" и при необходимост да се изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, като те са длъжни да я предоставят безплатно в 14-дневен срок от датата на искането. Така ще се намали броят на изискваните от гражданите документи, ще се създаде правна сигурност и ще се намали възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби със социални права, съответно многократно упражняване на социални права без правно основание, се посочва в мотивите за промените.

Социалната оценка ще се извършва и по искане на директор на специализирана институция или социална услуга - резидентен тип, в които са настанени деца с увреждания. Същата няма да включва мотивирано предложение за отпускане на целева помощ за изработване и/или покупка на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия.

Назначаването на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия се извършва от органите на медицинската експертиза - ЛКК, ТЕЛК/НЕЛК, а условията и редът са уредени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Мотивираното предложение от страна на Консултативната комисия е без правни последици, се посочва в мотивите за промените. Измененията влиза в сила от 1 януари 2018 г.



Източник: novini.bg