От изключителна важност за да се ограничи разпространението на болестта в страната е да се въведе контрол на движението на свине, контрол и ограничения на клането на свине и търговията със свинско месо и сурови продукти, които съдържат свинско месо.

За да се намалят загубите и да се минимизира риска от мащабно разпространение на болестта е добре да се препоръча на стопаните да предприемат клане на т.н. коледни прасета и тези за лични нужди - сега или възможно по-рано, да не се чакат празниците около Нова година. Пътищата за разпространение на вируса на АЧС са много.

При всички случай, когато научите за повишена заболеваемост и смъртност при домашни или диви свине НЕЗАБАВНО уведомете лично или по телефона ветеринарен лекар, който познавате, друг служител на ОДБХ-Монтана или на телефони - 096 300204 и 096 300205.

Моля Ви да проявите отговорност, коректност и бързина при съмнение за АЧС. Всички ние сме отговорни за опазването на свинете в страната от това заболяване, призова д-р Людмил Антов от обалстната дирекция по безопасност на храните в Монтана.