Предвижда се институциите да бъдат задължени да предоставят базите си за настаняване на бежанците, потвърди Величков. "Всичко, което е държавна собственост е нормално да бъде използвано", подчерта той и изтъкна, че сме в безпрецедентна криза. "Дори да искаме, не можем да изградим палаткови или фургонни лагери за по-малко от 6 - 7 месеца", отбеляза той и посочи, че 5 такива площадки, избрани в 2011 г. и предвидени в плана, са били продадени като имоти в 2017 г. от Министерството на отбраната.

Той увери, че не е спряла работата да се търсят подходящи места за изграждане на такива буферни приемателни центрове. Величков каза още, че се очакват провокации с наближаването на обявения краен срок - 31 май, до който украинските бежанци трябва да напуснат хотелите. "Вече отделни хотелиери организират украинците да правят бунтове и да настояват за удължаване на програмата при сегашните условия", съобщи той. "Трябва е ясно - обявено е какъв е крайният срок по тази програма за настаняване с 40 лева на лице и съответно е ясно кои хотели откога докога могат да ги държат настанени. Същевременно трябва да е ясно, че тази мярка беше публично-частно партньорство с хотелиерите с идеята да се поеме първата вълна, като майките бъдат настанени по най-добрия начин в безопасна среда. Оттук нататък обаче от бюджета на държавата и с евросредства не можем да ги издържаме в такива условия и те трябва да положат усилия да се интегрират в обществото", заяви Величков. Според него, ако се наложи, възможно е пренастаняване във фургонни лагери. Той изтъкна, че такава е практиката и на Запад. "В цяла Западна Европа ги настаняват в читалища, киносалони, има разбира се и в хотели, и в апартаменти", посочи експертът.

Запитан дали държавата има готовност да разсели настанените в хотели бежанци, Величков заяви, че е създадена такава организация и че държавата разполага с доста превозни средства. "Общо над 40 000 моторни превозни средства в движение, които са собственост на юридически лица от публичния сектор, от които 5000 са микробуси и автобуси, т.е. тя има капацитет", посочи той.

Следващата седмица с анкетьори от НСИ ще бъде събирана информация от украинските бежанци, за да бъдат установени конкретните им намерения дали възнамеряват да се завърнат в Украйна, дали се готвят да отидат в други държави от ЕС, където имат приятели или смятат да останат в България. За целта хотелиерите ще получат инструкции, а на място ще бъдат изпратени анкетьори от НСИ, съобщи Величков. Ще продължи и търсенето на повече места за настаняване в държавните бази, увери той.