„Ако ви кажех, че няма пари за култура, нямаше да е никаква новина. Въпреки това във Враца за 26-и път през май ще се проведе Националният фестивал на малките театрални форми. Едновременно с него, във времето между 16 и 21 май, ще се проведе и 6-ия Фестивал на Новата европейска театрална мрежа NETA”. Това каза пред репортер на Medianews.bg директорът на Драматично-куклен театър - Враца Анастас Попдимитров.

Селекцията и за двата фестивала вече е направена, като селекционер на българските спектакли е Никола Вандов, а на международните Благой Стефановски. Почитателите на театралното изкуство ще видят 15 спектакъла, от които четири на трупи от Румъния, Словения, Сърбия и Франция.

Анастас Попдимитров сподели, че осигуряването на финансиране за фестивала е все по-трудна мисия за ръководството на храма на Мелпомена. Първоначално бюджетът е бил изчислен на 80 000 лв. Осигуряването на тези средства се оказало невъзможно. Затова международната програма била редуцирана, за да може разходите по културната изява да спаднат до около 50 хил. лв.

"От 22 години не е имало толкова нисък бюджет, подчерта Анастас Попдимитров и благодари на заместник-кмета Петя Долапчиева за отпуснатите от Община Враца 20 000 лв.Още 10 000 лв. е отпуснало Министерството на културата. За намирането на останалите пари предстоят срещи с финансови институции, написани са писма до всички действащи фирми в региона.

Попдимитров заяви, че една традиция с национално значение няма да прекъсне и на 16 май, въпреки недоимъка, врачанският театър гостоприемно ще отвори врати за своите зрители и актьорите от чужбина.