Използвана от домакинствата питейна вода от общественото       водоснабдяване средно на човек в област Враца
Използвана от домакинствата питейна вода от общественото водоснабдяване средно на човек в област Враца

През 2016 г. в област Враца, на режим на водоподаване е 0.1% от населението (4.1% през 2015 г.), при 2.1% за страната. В 14 области водоснабдяването не е ограничавано. Най-засегнати от режим на водоподаване са областите Габрово (28.5%), Ловеч (28.3%) и Търговище (12.0%).

В областта 55.6% от населението е свързано с обществена канализация. С обществена канализационна мрежа, но без наличие на пречистване е свързано 5.1% от населението (12.6% за страната).

Разходи за опазване на околната среда и дълготрайни материални активи за околната среда

Опазването на околната среда включва всички дейности, които са пряко ориентирани към предотвратяване, намаляване и премахване на замърсяването, което е резултат от производствени или други процеси.

Отстраняването на уврежданията на околната среда изисква допълнителни средства. Размерът на средствата е основен показател за мерките, които обществото и държавата предприемат, за да се намали отрицателното въздействие на социално-икономическите процеси в околната среда.

През 2016 г. за опазване и възстановяване на околната среда в страната са изразходвани2215.8 мнл.лв.

Разходите за околната среда включват два компонента: разходи за поддържане и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи. В края на 2016 г. наличността на дълготрайните материални активи с екологично предназначение в област Враца е 540.7 млн. лв. (379.4 млн.лв. през 2015 година).

Битови отпадъци

Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъците от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци и в същото време тяхното количество или състав не пречи на третирането им съвместно с битовите.

Битовите отпадъци са изчислени на базата на данни, както от редовното годишно статистическо наблюдение за битови отпадъци, така и от Националната информационна система за отпадъците на Изпълнителната агенция по околна среда.

На територията на област Враца през 2016 година функционират 4 депа. През 2016 г. общо образуваните битови отпадъци в област Враца са оценени на 41 хил. тона (45 хил. тона за 2015 г.). През същата година са депонирани 18 хил. тона, предадени за оползотворяване са 2 хил.тона, а предадени за предварително третиране - 21 хиляди тона. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива - на базата на транспортни документи.

В област Враца 100% от населението е обслужвано от системи за организирано сметосъбиране, при 99.7% средно за страната. През 2016 г. събраните отпадъци на човек от обслужваното население в областта са оценени на 245 кг. ( 258 кг. за 2015 г.), при 406 кг. за страната.