В областния град кметът на общината Калин Каменов и областният управител Малина Николова тържествено изпратиха групите от Враца с официална церемония.

В 73-тия Национален туристически поход участват 1 200 ученици и ръководители в 44 групи, както и 160 общественици, граждани и студенти. Ученическите групи са представители на областите Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Бургас, Лом, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Стара Загора, Видин и София.

Ръководството на похода за поредна година се възлага на Евгени Филипов. Патриотичната инициатива включва богата художествена програма с участието на групите от страната и на общините, на чиято територия се провежда - патриотични беседи, конкурс за мултимедийна презентация "От Дунава до Балкана - подвигът на безсмъртието", конкурс за изпълнение на патриотична песен, спортно-туристически игри и рецитали на Ботева поезия и проза.

В Козлодуй областният управител Малина Николова и кметът на общината Маринела Николова откриха тържествено 73-тия поход в Ботев парк на мястото, където Ботевата чета остави вечен отпечатък на синовна обич с целувка и клетва за свобода.

В обръщението си към участниците в похода областният управител изказа благодарност към тях: "Благодаря Ви, че заедно ще изразим своето преклонение и признателност. Бъдете силни, бъдете горди, смели и достойни Ботеви поклонници! Обявявам 73-тия НТП "По пътя на Ботевата чета Козлодуй - Околчица" за открит!“, каза Малина Николова.