„Благодаря на ръководството на ОбП „Чистота“ за премахването на незаконното сметище при бившия стопански двор, написа по този повод в социалната мрежа кметският наместник на Крета Виолета Панова. Повече от 20 години теренът е използван за временна площадка за строителни и растителни отпадъци, но заедно с тях недобросъвестни граждани са изхвърляли и битови отпадъци.

Напомням, че всеки има кофа за смет - там, където има повредени, ще бъдат подменени според изискванията. На няколко места в селото са поставени от големите контейнери, които също се ползват.

Приканвам ви да спазвате правилата. Умолявам всеки, който види нарушител, да сигнализира в Кметството или в Общината. Пазете чистота, това е отговорност на всички в селото. Вместо да се възмущаваме и да търсим отговорност на службите, подавайте сигнали, когато видите, че някой нарушава правилата, направете му забележка, независимо дали е приятел, съсед или роднина. Само така ще опазим селото чисто!“, призовава в заключение Панова.

През последните три месеца ОбП „Чистота“ е почистило повече от 15 нерегламентирани сметища. Сред по-големите от тях са това по стария път от Мездра за Моравица, между Зверино и Игнатица, както и в землищата на селата Боденец, Дърманци, Зли дол, Крапец, Лик, Люти брод, Люти дол, Ослен Криводол и др.

Община Мездра напомня, че контролът за поддържане на чистотата в населените места е в правомощията на кметовете и кметските наместници. Глобата за физически лица, които изхвърлят отпадъци на неразрешени за това места, е от 100 до 500 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица глобата - от 500 до 1000 лв.