Както се и очакваше, за пореден път отчетът на Бюджет 2019 не бе приет, което обаче не променя нищо.

С мнозинство обаче бе прието предложението за поемане на дългосрочен дълг от „Фонд за органите на местното управление в България – ФЛАГ”при следните условия – срок за погасяване на дълга – 45 месеца, считано от датата на подписването на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочното погасяване, максимален лихвен процент 4.083%.

Общинските съветници упълномощиха кмета на община Мездра Иман Аспарухов да подпише Запис на заповед без протест и без разноски, платима на предявяване в полза на ДФ”Земеделие” в размер на 362 992 лв. Средствата са предназначени за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г, включваща мярка Основни услуги и обновяване на селата, както и изграждане и/или обновяването на площи за широко обществено ползване и за задоволяване на обществени потребности от общинско значение по проект „Ремонт и реконструкция на парк „Алеята” 5 и 6 участък.

На заседанието бе приет Правилник за изменение и допълнение на Правилника на организацията и дейността на Общинския съвет – Мездра, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Местните депутати утвърдиха изключенията от минималния брой от учениците в самостоятелни и слети паралелки и дофинансирането в двете проблемни училища – ПГ МСС – в размер 3 865, 64 лв. и ОУ „Васил Кънчов“ в село Моравица, със сума в размер на 44 173 лв.

Междувременно стана ясно, че за училището в Моравица ще бъде внесено предложение до министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, с което ще се иска разрешение за сливането на три класа в начален етап- II, III и IV в една паралелка, тъй като в трите класа има само по 1дете.

ОбС даде съгласие Община Мездра да си сътрудничи с Община Враца, Община Вършец и две исландски общини по Открита покана №3 „Климат“, на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“.

Общинските съветници приеха да бъде издадено разрешително за водовземане от повърхностен воден обект - язовир „Под село“, в землището на с.Долна Кремена, както и изработване на Подробни устройствени планове (ПУП) за изграждането на трафопост в местността „Требежа” и за „Кариера за добив на подземни богатства” от находище „Равнище – 2”, в землището на с.Горна Кремена

След неколкократно подаване на оставка на Управителя на „Мездра – Автотранспорт-2003”, Методи Михов, най-сетне общинарите уважиха молбата му и прекратиха договора, сключен между него и дружеството.

Общинският съвет даде съгласие за временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс до края на2020 година, да бъде назначен инж. Божко Александров - мл.експерт „”Транспорт” в Общинската администрация.

До края на заседанието,общинските съветници приеха и предложенията за разпореждане с общински и частни имоти.