Общата стойност на техниката е около 600 хил.лева и е закупена със средства по подписан Договор за предоставяне на безвъзмездна помощ за изпълнение на проект „Съвместни инициативи и решения за справяне с извънредни ситуации в трансграничния регион”, Код на проект 15.3.1.039, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 г.

Водещ бенефициент по проекта е община Дробета Турно Северин от Румъния, като община Белоградчик е партньор по проекта.

Основната цел на проекта е подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион, чрез изграждане на алармена система и закупуване на специфични превозни средства, машини и оборудване; Повишаване на осведомеността на целевите групи относно превенцията и управлението на извънредните ситуации, чрез разпространение на информационни материали, провеждане на семинари и кампании за осведомяване.

Към момента в образователните институции и на двете общини бяха проведени кампании за справяне с аварийни ситуации и оказване на първа помощ при извънредни ситуации.

През пролетта на тази година бяха проведении и три семинара в Дробета Турно Северин с институции от двете общини за създаването на съвместна група за бърза реакция и координация на територията на двата региона. Такъв семинар предстои да бъде проведен и в Белоградчик.

Общата стойност на проекта е 1 174 231,91 евро, като предвиденият бюджет за дейностите изпълнявани от община Дробета Турно Северин е 808 107,97 евро, а за община Белоградчик 366 123,94 евро. Продължителността на проекта е 36 месеца.