Социалната услуга ще се предоставя в изцяло обновената сграда по проект „Преустройство, реконструкция и ремонт на съществуващи помещения за изграждане на Дневен център за деца с увреждания в сграда на детско заведение – V детска градина, ж.к. "Изгрев" – град Берковица” по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020“.

В рамките на 36 месеца, Дневният център за деца и младежи с увреждания ще предлага комплекс от социални услуги на 30 потребители на дневна грижа и още над 30 други потребители, които ще получават почасови услуги. Ще осигурява професионална подкрепа и помощ в следните направления: психологична подкрепа и консултации, обучително-възпитателна дейност, двигателна рехабилитация, логопедична терапия, здравни грижи, организация на свободното време и социалните контакти, обучение по методиката на Монтесори и др.

Социалната услуга ще бъде обезпечена с квалифициран персонал от специалисти, които ще организират ежедневието на децата и младежите по индивидуални програми, според възможностите на детето/младежа за придобиване на знания и умения в различните сфери. Ще се организират и групи за развиване на социални и личностни умения у потребителите, необходими за разгръщане на потенциала им и създаване и поддържане на пълноценни взаимоотношения с околните. В центъра ще се оказва съдействие и подкрепа на семействата на децата и младежите с увреждания.

Ще се осигури хранене и условия за почивка на потребителите. Дневния център ще поддържа връзка с други здравни и социални заведения. Ще се извършва мобилна работа, включваща консултиране и оказване на подкрепа на деца с увреждания и техните родители в домашна среда. За тази цел е предвидено и закупуване на специализирано транспортно средство, което ще осигури и транспортирането на децата и младежите с увреждания от дома им до центъра и обратно.