Събитията са обезпечени финансово с 95 000 лв. от общинския бюджет. Тазгодишният календар включва три международни прояви - Международен детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки” /30 май-2 юни/ с 26-годишна история, Международен фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува” /31 август-1 септември/ с над 60-годишна традиция и Фестивал на духовите музики “Берковската духова музика Фест” /7 септември/, който ще се проведе за трета поредна година, но вече е очакван от изпълнители и публика.

В културния календар място намират и още няколко тематични празници, свързани с традициите, обичаите и бита на балканджиите – „Фестивалът на песните, танците, традиционните храни и занаяти в Боровци“, Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“, земляческата среща в село Слатина, Международният фестивал в село Гаганица и Фолклорният празник „Богородица в Бързия“. За отбелязване са и Българският национален събор на златотърсачите, Празника на малината и Балкана и др.

Акцент в културната програма е празникът на града – 8 септември “Рождество на Пресвета Богородица“, който съвпада и с Фестивала на духовите музики “Берковската духова музика Фест” и протича с много съпътстващи културни и спортни мероприятия.

Тази година Община Берковица ще чества и три годишнини - 100 години „Гушанска духова музика” през месец октомври, 90 години от рождението на Йордан Радичков и 140 години от идването на Иван Вазов в гр. Берковица през месец март.

По-голяма част от събитията в спортния календар на общината са насочени към децата и младите хора. Тук са включени Републиканският шампионат по приложно колоездене, мотокрос, турнири по тенис на корт, състезания по планинско бягане и шосейно колоездене в началото на юли, „Мото Рок Фест Берковица“ през юли месец, Състезание за купа „Берковски олимпиец“, Международен турнир по ръгби, Международно първенство по ски ролери за купа „Берковица“ и др.

В провеждането на местни прояви, насочени към подрастващите се ангажира и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - конкурсите „Добрите дела“, „Моята Берковица“, „Клас на годината“ и „Най-розов клас“.