Ли Джинзао, заместник-министър на културата и туризма в Китай, призова за укрепване на международното сътрудничество в областта на туризма и подобряването на управлението на туризма, на фона на заплахите за етнически конфликти, тероризъм и епидемични заболявания в световен мащаб. Като най-големият източник на изходящи туристи в света, Китай е генерирал 130,5 милиона пътувания в чужбина през 2017 г., което е с 7% повече от година на година, показват официални данни.

"Туризмът може да бъде силна подкрепа за икономиката, особено за градовете по протежение на Belt and Road, тъй като инициативата е свързвала Китай и Европа не само с инфраструктурата, но и с ресурси", каза Джу Шанджонг, изпълнителен директор на Световната организация за туризъм на ООН.

Съвместно с домакините на Министерството на културата и туризма на Китай, UNWTO и провинция Хенан, събитието привлече 95 кметове и представители от 28 държави, както и 39 китайски кметове или заместник-кметове. Китайското министерство бе осигурило всичко необходимо за безпроблемното протичане на форума, като на всички участници бе осигурен безплатен самолетен транспорт и настаняване в Жънжоу за събитието.

Община Ботевград беше представена от заместник-кмета Борис Борисов. Участие във форума взеха също кметът на Силистра Юлиян Найденов и заместник-кметът на крайдунавската община инж. Тихомир Борачев. На щанда на община Ботевград бяха представени рекламни брошури на английски език на туристическите забележителности - Часовникова кула, Костница на Ботевите четници, Исторически музей, крепостта "Боженишки Урвич", Арена "Ботевград", манастирите в селата Врачеш, Скравена и Трудовец.

По време на форума бяха обменени идеи и добри практики в управлението на туризма, създадоха се ценни контакти с чуждестранни общини и компании с основна дейност туризъм, които ще спомогнат за развитието на туристическия сектор в общината.