"Еразъм+" е програма на Европейския съюз за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Тя се управлява от Европейската комисия (изпълнителният орган на ЕС), Изпълнителната агенция за образование, аудио-визия и култура, и национални агенции в държави по програмата.

Община Ботевград има възможност да участва с проектно предложение по програма "Еразъм+ Спорт" в областта на спорта, заедно с партньори - спортни организации от България и други страни.

Проектното предложение с наименование "Спорт на фокус" ще бъде осъществено с партньорството на Българската федерация по баскетбол, БК "Балкан", БК „Колидж Баскет", Италия, БК „Острава" Чехия, БК „Вардар" Македония, БК „Клуж-Напока" Румъния, БК „Гросупле" Словения, БК "Розенхайм" Германия, БК „Бела Паланка" Сърбия.

Основната цел на проекта е развитие потенциала на 120 млади хора в учебна възраст (13-16 години момчета и момичета) от осем страни в и извън границите на ЕС чрез спорт - баскетбол с "Отворен код", с фокус върху укрепване на здравето, физическата активност, за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, изграждане на личности, с придобият капацитет за пълноценна реализация.

Специфична цел на проекта е провокиране на интереса и приобщаване на подрастващите към баскетбола чрез прилагане на иновативни модели и атрактивни форми за изграждане на физическа култура, устойчива физическа активност, здравословен начин на живот и подобряване на психо-физическия статус на участниците в проекта. Резултатите от изпълнението на планираните проектни дейности са и доказано предпоставки за успешна личностна реализация. Чрез проекта се изгражда подкрепяща среда за изграждане на активни общности от млади хора с транснационален характер и с отворен прием относно пол, етнос, нисък социален статус, рискова група, други, ограничаващи достъпа на младите хора до баскетбола.

Това действие предлага възможност за разработване, трансфер и внедряване на иновативни практики в спорта и физическата активност между различни организации и участници във и извън спорта, насърчаване на социалното приобщаване и равни възможности.

Източник: balkanec.bg