В началото на 2018 г., Община Бяла Слатина кандидатства в конкурс „Обичам природата – и аз участвам“ в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ за 2018г. за осигуряване на част от необходимите средства. Договора за финансиране с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), на обща стойност 9 995,00 лв., е подписан на 15 юни 2018г.

По проекта е осигурен ресурс за закупуване и доставка на детските съоръжения за игри и забава, кошчета за отпадъци, тревна смеска и храсти. От собствен принос, със средства от общинския бюджет са осигурени допълнителни средства за подмяна на настилки, полагане на ударопоглъщаща настилка, ново осветление, подмяна на бордюри, възстановява на липсващи мраморни плочи и измиване с пясъкоструй.

Основната цел е чрез проектното и допълнителното финансиране, осигурено от общината, парка „Слончето“ и зоната в близост до Културния дом в гр. Бяла Слатина да се превърнат отново в предпочитано място за отдих, забавления и игри. С превръщането на парка в привлекателно място за развлечения на малки и големи, община Бяла Слатина не само осигурява по-добра жизнена и екологична среда, но и създава естетична среда и атмосфера за социална ангажираност сред подрастващите, техните родители, жителите и гостите на града.

Освен че са запазени и ремонтирани старите съоръжения, на площадката са инсталирани и нови уреди за игри и забавления – детски люлки за деца до и над 3 годишна възраст, съоръжения за катерене, комбинирани детски съоръжения. Децата в града се сдобиват дори и с индианска шатра. Помислено е и за здравето и безопасността на децата по време на игра, като се полагат ударопоглъщащи каучукови настилки, които омекотяват евентуални падания на децата и предотвратяват наранявания.