Общинският съвет в Мездра отмени своя решение от предишния мандат относно изразено принципно съгласие Община Мездра да закупи сградата на Дома на железничаря. Същевременно местният парламент отказа да приеме направеното предложение от „БДЖ-Товарни превози” ЕООД, в чийто активи е включен въпросният имот със статут на частна собственост на търговско дружество, за неговото закупуване.

Двете решения бяха взети по предложение на кмета Генади Събков на мартенската сесия на Общинския съвет. Според Събков по този начин се открива възможност Домът на железничаря да бъде прехвърлен по схемата „дълг срещу собственост” от „БДЖ-Товарни превози” на Държавното предприятия „Железопътна инфраструктура” и след като придобие статут на частна държавна собственост, с решение на Министерския съвет да бъде предоставен безвъзмездно за управление на Община Мездра.

Двете предложения за решения бяха приети 14 гласа „за” и 6 „въздържал се”. „За” гласуваха от БСП, ГЕРБ и Либерален алианс, а от „Народен съюз” и АБВ се въздържаха.