В заседателната зала на администрацията Община Мездра и Общинският съвет на БСП предпочетоха да проведат, макар и в камерен състав, традиционното мероприятие, посветено на Международния ден на жената, но не уважиха благотворителния концерт спектакъл "Заедно носим късмет", посветен на 38-годишната Радоцвята Димитрова, майка на двама двегодишни близнаци, въпреки гръмкия наслов на поетичния конкурс "Жената - майка и любима".

Открита бе и художествена изложба "Жените в изкуството 2019". Изложените 17 произведения от 7 авторки от община Мездра са изпълнени с предпочитана от творците техника. Впечатляващи с изяществото си са живописваните хербарно-цветните пластики на Светла Дамяновска. Живописваните хартиени пластики на Емилия Гарвански греят с най-топлите багри на природата - жълто и зелено. Художничката Теменужка Маринова е представена с творби - гладка живопис, изпълнени с акрилни бои върху платно. Стъклописът на Светла Караджилска радва с пъстрота и жизнерадост, а графиките на Рени Митева навяват пасторална тишина. Впечатляващо е хрумването на две художнички - дъщеря и майка. Мария Цолова представя художествена фотография, а графичните творби на Кристина Котларска са реконструкция на фотографски портрет назад в годините.

Първа награда спечели "Жена" на Светла Караджилска, втора - "Напрежение" на Теменужка Маринова, а трета - "Дърво гледичия" на Рени Митева.

Изложбата беше съчетана с рецитал на участничките в XVI издание на поетичния конкурс "Жената - майка и любима". В него взеха участие 23 поетеси от три литературни клуба - 9 от Мездра, 9 от Лом и 5 от Белоградчик. Тазгодишното издание е с най-масово представяне до момента, похвалиха се организаторките.

В центъра на художествените творби е опоетизираният образ на "Вечната жена" с нейната физическа и душевна красота, нежност и сила. Водещ мотив е Любовта, която жената носи, излъчва и раздава.

Председателят на Литературен клуб "Кръстьо Пишурка" - Лом Юлий Йорданов представи творбите на своите участници.

Жури с председател Надя Попова и членове - Лъчезар Еленков и Наталия Христова, отличи следните автори: I награда - Диана Иванова от гр. Мездра, II награда - Ангелина Цанкова от гр. Лом и III награда - Андриана Андреева от гр. Лом. Връчени бяха и две поощрителни награди - на Ангелина Йотова от Белоградчик и на Росица Петкова от Мездра.

XVI издание на поетичния конкурс "Жената - майка и любима" уважи и народният представител от БСП и кандидат за евродепутат Деница Златева. Тя поздрави дамите и сподели, че "без съмнение жените от Северозапада са много талантливи, но и много силни, което вдъхва надежда за добро бъдеще"...